|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Villka
Arcymag.
Dołączył: 28 Lut 2010
Posty: 2166
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Z piątej gwiazdy na lewo Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 11:32, 09 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
Caeles -> LOOL! xP
O zgonie! Jakie to cudowne!
Miau Miau Mruu!!!
Oka, sałatka ucznia:
Czyli kiedy w brzuchu burczy, a Ty nie masz czasu stać przy kuchni:
Składniki:
-puszka groszku
-puszka kukurydzy
-2 zupki chińskie
-1 cebula
-około 4 duże ogórki kiszone
-majonez
Zupki mocno zgniatamy przez woreczki, przerabiają makaron na drobne kawałki. Wysypujemy to do miski, wszystkie inne woreczki znajdujące się w opakowaniu również opróżniamy (tj posypujemy nimi makaron), zalewamy to wsio wrzątkiem, tak tylko, by woda lekko pokryła makaron (za jakieś 15 minut makaron napęcznieje, a wody powinno już nie być ).
Czekamy 20 minut, żeby makaron mocniej napęczniał (i nieco ostygł).
Siekamy cebule i ogórki - wrzucamy do miski.
Opróżniamy zawartość obydwu puszek do miski.
Dodajemy na czuja łyżkę majonezu.
Nie przyprawiamy - przyprawy z zupki chińskiej już za nas zadziałały.
GOTOWE!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Villka dnia Pią 11:35, 09 Kwi 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
anulka870
Arcymag
Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 1135
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Okolice Wadowic Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 15:17, 09 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
no jak dania na szybkiego to strzępy...przynajmniej moja mama tak na to woła:
potrzeba: wychodzi dość sporo kotlecików więc można sie najeść
2 duże piersi z kurczaka
około 4-5 dużych pieczarek
szczypiorek z 15 dag startego żółtego sera może być mniej jak ktoś nie lubi
2 jajka
3 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
Curry jak ktoś lubi
no i olej do smażenia
przygotowanie :
piersi kroimy w małą kostkę, wrzucamy do miski , dodajemy jajka , mąkę pieprz , sól pieczarki pokrojone w słupki lub drobną kosteczkę, starty ser , majonez , szczypior grubo posiekany i curry
mieszamy wszystko rozgrzewamy patelnie łyżką nabieramy masę smażymy na złoty kolor z obu stron
można podawać z ketchupem
łatwe, szybkie i mało brudzenia
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez anulka870 dnia Pią 15:51, 09 Kwi 2010, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
kuszumai
Królowa Offtopiarstwa Arcymag
Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 7089
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 3/5 Skąd: z podlasia... Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 15:24, 09 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
Moja mama też to robi. Tylko z cebulą.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
anulka870
Arcymag
Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 1135
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Okolice Wadowic Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 15:34, 09 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
w zasadzie wszystko można dodać
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Villka
Arcymag.
Dołączył: 28 Lut 2010
Posty: 2166
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Z piątej gwiazdy na lewo Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 15:48, 09 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
hymmm... ciekawie brzmi...
Teraz mam w chacie dzieciaki małe... może je tym nakarmię...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Villka
Arcymag.
Dołączył: 28 Lut 2010
Posty: 2166
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Z piątej gwiazdy na lewo Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 18:15, 16 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Więc... dzieciaki nakarmiłam xP - bardzo smaczny przepis
Ojciec domagał się go przez cały następny tydzień
Macie jakieś dietetyczne specjały?
Od tygodnia codziennie pijam koktajl z ogórków xP
Jogurt Naturalny + ogórek zielony + pół cytryny + mikser = voila!
Paskudne to trochę, ale jakoś smaka na to mam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sanguina
Adept V roku
Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 217
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Świebodzin Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 18:33, 16 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Wreszcie się doczekałam! Jak będę miała trochę więcej czasu w tygodniu to umieszczę tu nowe przepisy na szpinak w cieście francuskim i na gyrosa. Co wy na to?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
mfabry
Adept IX roku
Dołączył: 23 Gru 2009
Posty: 400
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 10:39, 17 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
To może ja wrzucę coś ze szpinakiem - prosty i dietetyczny przepis na makaron.
Na jedną osobę potrzeba:
1. 50-70 g dobrego włoskiego makaronu wstążki (takie w gniazdkach, lepsze są te grubsze)
2. 125-150 g szpinaku mrożonego
3. 1-2 ząbki czosnku
4. ok. 25 g sera feta (nie musi być koniecznie owczy, ale unikajcie tej rozmaślonej podróby z Mlekovity) - może być też podobny ser bałkański lub szopski; w ostateczności nawet twaróg mógłby być niezły
5. minimalna ilość oliwy z oliwek na dno (ja na 2 osoby wrzucam 1 łyżeczkę)
Rozgrzewam rondelek teflonowy (szpinaku nie odważyłabym się inaczej - za duże ryzyko, że do garnka przywrze) i wlewam do rozgrzania oliwę. Jak już będzie gorąca dokładam szpinak (można nawet zamrożony wrzucić) i duszę na małym ogniu pod przykryciem. Szpinak należy doprawić solą, pieprzem (nie żałujcie - sam szpinak jest bez smaku trochę) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Trzeba sprawdzać czy nie jest za suchy - można minimalnie podlać wodą. W międzyczasie wstawcie kluski zgodnie z przepisem (najlepiej jest ugotować al dente). Kiedy będą gotowe wymieszajcie je ze szpinakiem i posypcie pokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem oraz rozłóżcie na talerze. Jedna porcja to orientacyjnie licząc coś ok. 300-350 kalorii.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Katarzyna
Arcymag
Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 1038
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 11:23, 17 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Kotlety ziemniaczane, czyli co zrobić z nadmiarem gotowanych ziemniaków
Składniki:
-gotowane ziemniaki,
-jajko
-bułka tarta
-olej
-sól, pieprz tudzież inne przyprawy
Przygotowanie:
ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, dodać jajko (bez łupinki ), przyprawić do smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować zgrabne kotleciki a'la mielone. Obtoczyć w bułce tartej i na rozgrzany głęboki olej. Obsmażyć.
Podawać na gorąco z jasnym lub myśliwskim sosem (lub jak komu smakuje)
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
mfabry
Adept IX roku
Dołączył: 23 Gru 2009
Posty: 400
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 16:09, 17 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Dla posiadaczy parowara - roladki z indyka (dietetyczne oczywiście)
Na jedną osobę:
1. ok 150 g filetu z indyka (ładne, równe plastry do rozbicia)
2. musztarda (najlepsza jest mieszanka ostrej np. Dijon lub rosyjskiej z łagodną, ziarnistą)
3. przyprawy - co kto lubi; ja polecam pieprz, zioła prowansalskie i pieprz cayenne (niekoniecznie wszystkie na raz)
4. wykałaczki lub sznurek do obwiązania
5. nadzienie według uznania - korniszonki, śliweczka suszona, morela, oliwki, kapary, ostre papryczki, kawałek brokuła lub kalafiora, ew. trochę boczku, szynki lub sera (tak na prawdę to to, co w lodówce się pałęta)
Indyka należy porządnie rozbić i pokroić na mniejsze pasy. Potem oprószyć przyprawami i solą z jednej strony a posmarować musztardą z drugiej. Na musztardę wykładamy ser, szynkę lub boczek (jak ktoś akurat chce) oraz całą resztę i formujemy roladki. Można spiąć wykałaczkami lub obwiązać kordonkiem - na tyle by się trzymało. W parowarze (nie wiem ile czasu w garnku z wkładką) roladki powinny się robić ok. 12 minut. Trzeba uważać jak ktoś stosuje ser - lubi wypływać. Z takiej jednej porcyjki mięsa przy porządnym rozbiciu wychodzą 3 średnie roladki. Najlepiej podawać z brązowym ryżem i bukietem warzyw z pary.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sanguina
Adept V roku
Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 217
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Świebodzin Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 16:47, 21 Mar 2010 PRZENIESIONY Sob 21:11, 22 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Składniki:
1 paczka szpinaku mrożonego lub świeżego*
2 łyżki śmietany
1 paczka ciasta francuskiego
250g wędzonego boczku
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano i co lubisz)
Przygotowanie:
A więc (tak wiem, że nie zaczyna się zdania od "a więc" ) jak masz paczkę mrożonego szpinaku to musisz go rozmrozić (jeśli nie jest ze śmietaną to dodaj jedną albo dwie łyżki - zależy jak lubisz). Następnie wrzuć na patelnię pokrojony w kostkę boczek, a gdy już się zarumieni dodaj szpinak, czosnek i przyprawy. Paczkę gotowego ciasta francuskiego rozłóż na jakimś płaskim blacie i porozcinaj według uznania (można w kwadraty, w prostokąty lub nie rozcinać robiąc jeden duży rulon z ciasta). Na ciasto nałóż farsz (można do każdego kwadratu dodać malutką łyżeczkę sosu czosnkowego dla smaku) i złóż tworząc tzw. "rożki" (takie jak w cukierni można kupić tylko, że z jabłkami na przykład ). Rozłóż gotowe na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem (całe wymieszaj w miseczce jak na jajecznicę). Wstaw do piekarnika na 200 stopni i około 20-30 minut (to zależy na jaki sposób krojenia ciasta się zdecydowaliście). Piekarnik powinien być podgrzany!
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
*nie żeby tam był błąd, ale brzmiało jakoś niezręcznie i nieporadnie, więc poprawiłam
_____________________________________________________________
Tańcz kiedy śpiewa księżyc i nie płacz z powodu kłopotów, które jeszcze nie nadeszły.
Briggs Patricia. Mercedes Thompson. Zew Księżyca.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Sanguina dnia Nie 20:08, 23 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
kuszumai
Królowa Offtopiarstwa Arcymag
Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 7089
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 3/5 Skąd: z podlasia... Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 22:14, 21 Mar 2010 PRZENIESIONY Sob 21:12, 22 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Od kiedy w patelni się piecze?
Ciekawie. Chętnie wypróbuje, jednak będę musiała sama wszystko zjeść, bo moja rodzina nie króliki i moich rzeczy nie jedzą.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sanguina
Adept V roku
Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 217
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Świebodzin Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 14:21, 23 Mar 2010 PRZENIESIONY Sob 21:13, 22 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Jak zrobi się miękki, ale jeszcze nie całkowicie rozmrożony wtedy go na patelnię /ciach/
U mnie tak samo, ale to jedzą chętnie!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
mfabry
Adept IX roku
Dołączył: 23 Gru 2009
Posty: 400
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 11:01, 08 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Domowy sok/przecier pomidorowy dla Villki:
Na jedną solidną porcję:
1. 2 duże pomidory tak ze 400 g; najlepsze są sałatkowe odmiany np. bawole serce lub malinowe, tylko niestety muszą być z gruntu - te szklarniowe są bez smaku i aromatu
2. opcjonalnie dodatki smakowe wedle uznania - pieprz, trochę soli, może być chilli, bazylia, oregano, zioła prowansalskie a nawet mały ząbek czosnku jak ktoś lubi.
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skóry, wydłubać twarde miejsce przy ogonku i pokrojone wrzucić do blendera (sokowirówki nie posiadam). Dodać dodatki do smaku i całość przemielić. Taki soczek jest dość gęsty i trochę bardziej kwaskowy ze względu na gniazda nasienne. Jak ktoś nie lubi to może część usunąć. Przed spożyciem warto trochę schłodzić w lodówce.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
cicha 21
Adept V roku
Dołączył: 12 Kwi 2010
Posty: 227
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 8:08, 09 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Ja ostatnio zrobiłam sobie rybę w otrębach była, pyszna.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|