Forum www.wolha.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Wszystkiego najlepszego Panno Rumiana!!!

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wolha.fora.pl Strona Główna ->
Pogadanki i pogawędki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dasha
Mistrzyni Okrucieństwa
Arcymag
Mistrzyni Okrucieństwa <br> Arcymag



Dołączył: 23 Maj 2009
Posty: 1782
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:01, 28 Sie 2009    Temat postu: Wszystkiego najlepszego Panno Rumiana!!!



Wszystkiego najlepszego i rumianego Very Happy



Urodziny to czas prezentów dlatego specjalnie dla Ciebie znalazłam pięknego KoKoSa


A także pomocnika do noszenia KoKoSów


Przydaje się także do wielu innych czynności Wink Np. do robienia wiórków Wink


Gdy się już zmęczysz patrzeniem na rozłupywanie KoKoSów to możesz sobie usiąść i schrupać nieparchate jabłuszko Wink A w sumie to nawet cały stosik Wink


Ale ile można siedzieć? Wink Dlatego dla rozrywki mała paczuszka dynamitu Wink

Oby Ci dobrze służył Wink

Po tak ekscytującym dniu zawsze możesz odpocząć z Wodnikiem w nowiutkiej sadzawce Very Happy


Mam nadzieję że niczego Ci w te urodziny nie zabraknie i miło je spędzisz!!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Dasha dnia Pią 12:02, 28 Sie 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Achillea
Bakałarz I stopnia



Dołączył: 27 Lip 2009
Posty: 893
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:15, 28 Sie 2009    Temat postu:

Ym... to ja się przyłączę, ze swoim kokosem:



Wszystkiego KoKoSowego Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kuszumai
Królowa Offtopiarstwa
Arcymag
Królowa Offtopiarstwa <br> Arcymag



Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 7089
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 3/5
Skąd: z podlasia...
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 12:19, 28 Sie 2009    Temat postu:

Przyłączam się do życzeń. Very Happy
Do obrony Wodnika i KoKosów.




Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez kuszumai dnia Pią 12:19, 28 Sie 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Miriam
Konstabl Grafomanii
Arcymag
Konstabl Grafomanii <br> Arcymag



Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 1618
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:20, 28 Sie 2009    Temat postu:

Ja też życzę wszystkiego naj Smile
To co? robimy dzisiaj :



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Halkatla
Arcymag



Dołączył: 20 Lip 2009
Posty: 1055
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 18:54, 28 Sie 2009    Temat postu:

Ale to nie byłby ładny prezent...
Jest prezent od Ja

Bo tak miło popatrzec Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dasha
Mistrzyni Okrucieństwa
Arcymag
Mistrzyni Okrucieństwa <br> Arcymag



Dołączył: 23 Maj 2009
Posty: 1782
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 18:56, 28 Sie 2009    Temat postu:

Wielkie KABUM Very Happy *patrzy zauroczona*

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Erenaia
Adept III roku



Dołączył: 08 Cze 2009
Posty: 130
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dogewa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 19:04, 28 Sie 2009    Temat postu:

Suprise!


zrobiłam co kolczyki. Z twoim ulubionym kokosem;)


kokosowy olejek 'dla urody'

a to inne zastosowania kokosa:

Możliwości zastosowania palmy kokosowej i jej owoców można by wymieniać w nieskończoność. Szerokie liście służyły jako pokrycia dachowe domów, także jako dywany, maty i zasłony. Z pnia nadal robi się łódki i kajaki, a nawet rzeźbi. Z korzeni wyrabia się szczoteczki do zębów. Z łupin orzecha - naczynia, instrumenty muzyczne, a nawet staniki. I oczywiście, najważniejsze zastosowanie to kulinarne. W kuchni nie tylko wykorzystuje się miąższ orzecha i jego mleczko, ale także młode liście palmowe (zwane kapustą palmową), z których robi się wspaniałe sałatki. A z tzw. serca palmy, czyli pąka szczytowego kłodziny przygotowuje się Sałatkę milionera. Dlaczego milionera? Zapewne dlatego, że pozbawienie palmy tej części oznacza jej obumarcie.

Obecnie kokos właściwy nie występuje już w stanie dzikim. Na szczęście szeroko uprawia się go w krajach o klimacie równikowym. Z palmy kokosowej, dorastającej nawet do wysokości 30 metrów i owocującej niekiedy 80 lat, owoce zbierane są przez wspinających się po linach robotników, a czasami wykorzystuje się do tego celu tresowane małpy. Dojrzałe kokosy mają dużą ilość tłuszczu (zazwyczaj jest to ok. 60%), ale poza tym zawierają również ok. 5% białka i ok. 8% cukru. W jądrze kokosa, po otwarciu skorupki, ukazuje się nam półprzezroczysty, przyjemnie pachnący sok – to kopra, zwana inaczej masłem kokosowym. Słuzy m.in. do wyrobu czekolady, ale również samodzielnie albo jako dodatek do dań sprawdza się znakomicie.

Natomiast z miąższu samego kokosa można przygotować głównie słodycze, w tym liczne desery i lody oraz wysokoprocentowe alkohole. Mieszkańcy Dalekiego Wschodu od stuleci znają nie tylko wino palmowe zwane na Filipinach Tuba, ale także nalewkę kokosową, nie wspomniawszy już o słynnym Malibu. Ten ostatni alkohol w wielu krajach jest robiony metodą ...domową. Ponadto wiedzą, jak sporządzić z mleczka świeżo rozbitego kokosa orzeźwiający napój bogaty w składniki odżywcze i witaminy oraz wspaniały deser zwany Nata de Coco. W ostatnich latach ten galaretkowaty filipiński deser zrobił nie lada furorę w Japonii i zaczyna być bardzo popularny także w Europie. Największą ilością dań, w skład których wchodzi kokos, może poszczycić się pikanto-słodka kuchnia tajska.

W Tajlandii kokos jest podstawą przyrządzania wielu dań obiadowych. My zaś możemy zaskoczyć domowników np. szaszłykami z kokosa, kokosowymi naleśnikami, kurczakiem lub indykiem z kokosem, albo sałatką krewetkowo-kokosową. Warto dodać codziennej kuchni nieco egzotyki, tym bardziej, że obecnie kokos nie należy do kosztownych frykasów. Po południu warto uraczyć się kawą lub gorącą czekoladą o smaku kokosowym. Na wieczór nie ma nic bardziej wybornego niż lekka sałatka kokosowa z kieliszkiem likieru kokosowego. A co dla dzieci i łakomczuchów? Z pewnością zadowolą się ciastem i batonikami z nadzieniem kokosowym! Jeśli szykuje się większe przyjęcie, można przygotować deser Nata de Coco z lodami, kremem i likierem kokosowym, podany w łupinkach kokosowych. Tak egzotyczny wieczór z pewnością wszyscy zapamiętają.

wszystkiego naj;>


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
anulka870
Arcymag



Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 1135
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Okolice Wadowic
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 14:35, 29 Sie 2009    Temat postu:

wszystkiego najlepszego panno R.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Panna Rumiana
z KoKoSem w łapie
Arcymag
z KoKoSem w łapie <br> Arcymag



Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 2212
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 17:31, 31 Sie 2009    Temat postu:

Jejciu, jej. Jak mi niesamowicie miło. Pamiętałyście o mnie ^^
Za wszystkie prezenty pięknie dziękuję. Jak tylko zdobędę papier do drukarki, to je sobie wydrukuję ^^


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wolha.fora.pl Strona Główna ->
Pogadanki i pogawędki
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin